Disse søte fristelsene passer ekstra godt til valentinesdagen, og spesielt hvis du finner fem pepperkakeformen med hjerte! Jeg har fylt bollene med jordbærsyltetøy fra "klemmeflaske", men du kan også bruke en spøytepose og fylle de med f.eks nugatti eller vaniljekrem.
![](https://static.wixstatic.com/media/651d80_5037fc26ce1c4733a103350b46fcb0b8~mv2.png/v1/fill/w_980,h_1307,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/651d80_5037fc26ce1c4733a103350b46fcb0b8~mv2.png)
Ingredienser:
![](https://static.wixstatic.com/media/651d80_e413810c4de14b2bbb8b0f750f75f91e~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_1307,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/651d80_e413810c4de14b2bbb8b0f750f75f91e~mv2.jpg)
200 g smør eller margarin
2,5 dl melk (evt. kokos eller plantemelk)
1,5 dl vann
1 dl sukker (80 g)
2 egg
En pakke tørrgjær, evt. 50 g fersk
800 g hvetemel, evt. spelt eller glutenfritt mel (evt. litt ekstra til utbaking)
2 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1/2 ts salt
Jordbærsyltetøy på "klemmeflaske"
Sukker til pynt
Fremgangsmåte:
Smelt smør og bland inn melk og vann.
Avkjøl blandingen til ca 37 grader, fingervarm.
Rør inn egg og sukker, og alle de tørre ingrediensene. Bruk gjerne en eltemaskin i 5-10 min, men kan også eltes for hånd like lenge. Deigen skal være ganske klissete, men samle seg og slippe bakebollen. Tilsett evt. litt mer mel til deigen slipper kantene helt. Den kan godt henge litt igjen i bunnen.
Dekk over deigen med et silikonlokk eller plast og la den heve i ca 60 min, til dobbel størrelse.
Hell deigen over på et melet bakebord/bakematte. Elte evt. inn litt mer mel hvis deigen er veldig løs, men ta litt og litt om gangen så den ikke blir tørr. Når den er passe, kan du vaske hendene fri for deigrester og smøre inn hendene og bakebordet med nøytral matolje, så den ikke klistrer seg fast.
Kjevle deigen ut til en 2 cm tykk leiv. Bruk en utstikker eller et kjøkkenglass med diameter på ca. 5 cm, og stikk ut små sirkler eller hjerter. Legg bollene på et ark bakepapir.
Samle sammen restene av deigen og kjevle den ut på nytt, helt til du ikke har mer deig igjen.
Dekk bollene med plast eller et kjøkkenhåndkle og la dem etterheve i 20-30 minutter.
Varm frityrolje til ca 160 °C i en tykkbunnet kjele. Du kan bruke et steketermometer, men det enkleste er selvfølgelig å bruke en frityrkoker. Da har du kontroll på temperaturen og den holder seg stabilt.
Stek bollene gyllne i den varme oljen, snu dem med en tresleiv eller hullesleiv underveis.
La bollene renne av på et kjøkkenpapir og avkjøle de på rist.
Stikke et hull i bollene med en trepinne eller lignende, og lag gjerne litt ekstra plass.
Sprøyt syltetøy inn i hullet og rull bollene i sukker. De smaker best nylaget, men kan også fryses når de er helt avkjølte.
![](https://static.wixstatic.com/media/651d80_5037fc26ce1c4733a103350b46fcb0b8~mv2.png/v1/fill/w_980,h_1307,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/651d80_5037fc26ce1c4733a103350b46fcb0b8~mv2.png)
Comments