top of page

Thai grønn karri kyllinggryte | Gaeng Keow Wan Gai

Forfatterens bilde: Hanne i byenHanne i byen

Dette er en av mine absolutte favorittretter! Den beste versjonen av denne har jeg faktisk smakt på en øy utenfor Molde, hvor den lages på autentisk vis av en dame fra Thailand. Jeg har forsøkt å gjenskape den hjemme i årevis - ute hell. Helt til jeg fant frem til noen ingredienser som er absolutt essensielle for smaken! Det ene er auberignebær, som er bittesmå grønne, nærmest uspiselige "bær" med en bitter smak. Disse skal koke i kokosmelken, og helst knuses litt for å få frem den bitre smaken av førene inni.


Det andre er thaibasilikum, som smaker søtlig og lakrisaktig, noe som forøvrig er noe av det beste jeg vet. Begge disse tingene får man kjøpt på velassorterte grønnsaksbutikker og thaisupermarked. Hvis man ikke finner det, ville jeg nøyd meg med aubergine og vanlig basilikum.



Ingredienser:

500 g kyllingfilet, finstrimlet

Én stor eller to små aubergine

2 ss nøytal kokosolje eller annen stekeolje

1-2 ss thai curry paste

2,5 dl kokosmelk

4-6 kaffirlimeblader

5-10 auberginebær

1 ss palmesukker eller brunt sukker

1 ss fiskesaus (evt. soysasaus)

1 neve thabasilikum, hakket

Grønnsaker etter smak, feks paprika, gulrot, minimais eller ferdig wokblanding

Lime eller sitron



Fremgangsmåte:


Sett evt. på risen først, så den er ferdig når gryta er klar.


Kutt opp kyllingen og auberginen og grønnsakene i jevne biter - gjerne tykkelsen av en pekefinger.

Varm opp oljen i en stor gryte på medium/høy varme.


Tilsett currypaste og la det frese et par minutter, før du tilsetter aubergine og kylling.


Stek auberginen videre i noen minutter, før du tilsetter litt kokosmelk og setter på lokket. La det stå og putre i ca fem minutter.


Tilsett sukker, fiskesaus og de knuste auberginebærene og kaffirlime og kok videre i noen minutter.


Til slutt tilsetter du kokosmelken og varmer suppen opp til kokepunktet, men ikke la det koke! Strø over basilikum og la det trekke et par minutter før servering. Smak på retten, og tilsett evt litt mer salt, sukker eller en skvis lime etter smak. Den skal være balansert, så ingen av smakene er mer fremtredende enn de andre.


Serveres med kokt ris.


Den gryta syns jeg ofte smaker enda bedre dagen etterpå, så lag gjerne dobbel porsjon. Den også kan fryses ned.




696 visninger0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle
Pad thai

Pad thai

Lakseburger

Lakseburger

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Registreringsskjema

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • instagram

©2020 by Velbekomme.no. Proudly created with Wix.com

bottom of page