Helgefrokosten er mitt desiderte favorittmåltid! Helt siden jeg var ungdom, har ferske rundstykker, eggerøre og jus vært et fast innslag på frokostbordet i helger og ferier. Et godt utgangspunkt for å starte dagen på en rolig måte.
![](https://static.wixstatic.com/media/651d80_7ee0a2512b704bc7bc56f509399510bc~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_839,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/651d80_7ee0a2512b704bc7bc56f509399510bc~mv2.jpg)
Denne oppskriftene er basicly boller med litt mindre smør og sukker - hva kan bli feil?
Ingredienser ca 12 stk:
100 g smør
2,5 dl melk
1,5 del vann
1 ss sitronsaft
Ca 700-800 g hvetemel
1 pakke tørrgjær
1 ts salt
2 ss sukker
1 ts bakepulver
2 egg + ett til pensling
Jeg leste her om dagen at sitronsaft er med på å aktivere gjæren - jeg tror ikke det er essensielt, men rundstykkene ble hvertfall ikke mindre luftige!
Tips: Hvis du vil la deigen heve over natten, reduserer du gjærmengden til en knivsodd og bruker kald væske. Du kan også følge oppskriften og sette den i kjøleskapet. men husk at deigen tempereres på kjøkkenbenken et par timer før den skal bakes ut.
Fremgangmåte:
Smelt smør og bland inn melk og vann.
Avkjøl blandingen til ca 37 grader, fingervarmt.
Rør inn egg og de tørre ingrediensene. Bruk gjerne en eltemaskin i 5-10 min, men kan også eltes for hånd i ca 10 minutter. Deigen skal være ganske klissete, samle seg og nesten slippe bakebollen
Dekk over deigen med et silikonlokk eller plast, og la den heve i ca 60 min, til dobbel størrelse.
Hell deigen over på en olje bakematte eller bakebord. Smør inn hendene med nøytral matolje, så den ikke klistrer seg fast.
Del deigen i 12 like deler på cirka 100 gram. Det er ikke nødvendig å veie de, men lik størrelse gir et jevnere stekeresultat. Trill deigemnene til runde boller og sett de på et stekebrett med bakepapir. Du kan gjerne plassere de nær hverandre på stekebrettet, så de vokser inn i hverandre.
Trykk de gjerne litt ned på midten og bruk en saks eller kniv til å lage et kryss på midten, så de hever jevnt.
![](https://static.wixstatic.com/media/651d80_0f2038507c9845c8935196f8a5b666fd~mv2.png/v1/fill/w_980,h_735,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/651d80_0f2038507c9845c8935196f8a5b666fd~mv2.png)
Pensle med sammenvispet egg eller melk, og la de heve ca 30 min under et klede, til dobbel størrelse.
Stekes på 180 grader, gjerne på varmluft i cirka 10 minutter. De skal bli gyllenbrune på utsiden, men fortsatt være myke og saftige på innsiden.
Avkjøles på rist.
Tips: Rundstykkene kan fryses ned når de avkjølt, og lunkes litt i ovnen ved opptining.
![](https://static.wixstatic.com/media/651d80_51b09e5fad8a4b9c8f96d6d0c6a7e046~mv2.png/v1/fill/w_980,h_1307,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/651d80_51b09e5fad8a4b9c8f96d6d0c6a7e046~mv2.png)
Comments