Gjærbakst er noe av det beste jeg vet! Det dufter omsorg, god tid og hygge. Disse passer fint rundt f.eks påsketider, med smak av appelsin og vanilje.
Grunnoppskrift bolledeig:
(12-14 store boller)
200 g smør eller margarin
2,5 dl melk (ev. plantemelk)
1,5 dl appelsinjus
1 dl sukker (80 g)
2 egg
Èn pakke tørrgjær, evt. 50 g fersk
ca 700 g hvetemel
2 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1/2 ts salt
Fyll:
75 g mykt smør
1/2 dl sukker
Revet skall av en appelsin
Perlesukker til å strø på toppen
Ev. melis med appelsinsaft og skall til pynt
Fremgangsmåte:
Smelt smør og bland inn kaldt melk og vann.
Pass på at blandingen er ca 37 grader, fingervarm.
Rør inn egg og sukker, og alle de tørre ingrediensene. Bruk gjerne en eltemaskin i 5-10 min, men kan også eltes for hånd like lenge. Deigen skal være ganske klissete, men samle seg og slippe bakebollen
Dekk over deigen med et silikonlokk eller plast og la den heve i ca 60 min, til dobbel størrelse.
Hell deigen over på et oljet bakebord/bakematte. Elte ev. inn litt mer mel hvis deigen er veldig løs, men ta litt og litt om gangen så den ikke blir tørr. Når den er passe, kan du vaske hendene fri for deigrester og smøre inn hendene og bakebordet med nøytral matolje, så den ikke klistrer seg fast.
Kjevle ut deigen til ca 45 cm ganger 45 cm. smør smørblandingen utover deigen.
Brett deigen halvveis inn, og over seg selv igjen. Skjær opp i tynne strimler, ca 3 cm som du tvinner rundt fra hverandre, lager en knute og setter på et stekebrett med bakepapir.
La de heve ca 30 min under et klede.
Stekes på 180 grader, gjerne varmluft, i 14-16 minutter, avhengig av størrelse.
Når bollene er avkjølt kan du drysse over siktet melis, eller evt. lage en melisglasur.
Comments