top of page

Pepperkakesnurrer

Forfatterens bilde: Hanne i byenHanne i byen

Dette er den første oppskriften jeg postet på bloggen - julen 2020! Disse bollene blir supersaftige, myke inni og karamelliserte på utsiden, med smak og duft av herlige julekryddere! På høyde med bollene på BIT, vil jeg påstå.



Oppskrift bolledeig:


200 g smør eller margarin

2,5 dl melk, evt. kokosmelk eller plantemelk

1,5 dl vann

1 dl sukker (80 g)

2 egg

En pakke tørrgjør, evt. 50 g fersk gjær

ca 800 g hvetemel (ha litt ekstra til utbaking)

1 ts kardemomme

1 ts bakepulver

1/2 ts salt


Pepperkakefyll:

80 g romtemperert smør/margarin

80 g sukker, hvitt brunt, sirupbruk det du har

2 ts kanel

1 krm revet nellik

1 ts ts ørket ingefær


Fremgangsmåte:


Smelt smør og bland oppi melk og vann.


Avkjøl blandingen til ca 37 grader, fingervarmt.


Tips: Hvis du vil lage deigen dagen i forveien, bruker du kun en lite klype med gjær og kald væske, og lar deigen heve natten over.

Rør inn egg og de tørre ingrediensene. bruke gjerne en eltemaskin i 5-10 min, men kan også eltes for hånd i ca 10 minutter.



Deigen skal være ganske klissete, men samle seg og nesten slippe bakebollen.


Dekk over deigen med et silikonlokk eller plast, og la den heve i ca 60 min, til dobbel størrelse.


I mellomtiden kan du lage fyllet.


Hell deigen over på et melet bakebord/bakematte.


Elte inn så deigen er fast, men ta litt og litt om gangen så den ikke blir tørr. Når den er passe, kan du vaske hendene fri for deigrester og smøre inn hendene og bakebordet med nøytral matolje, så den ikke klistrer seg fast.


Kjevle ut deigen til ca 45 cm ganger 45 cm. Smør fyllet utover deigen.


Brett deigen halvveis inn og over seg selv igjen. Skjær opp i tynne strimler, ca 3 cm som du tvinner rundt, lager en knute og setter på et stekebrett med bakepapir.





Pensle med sammenvispet egg (evt. melk), strø over perlesukker (kan sløyfes) og la de heve ca 30 min under et klede, til dobbel størrelse



Stekes på 190 grader, gjerne på varmluft i 12-15 minutter. Du kan gjerne plassere de nærme hverandre på stekebrettet, så de vokser inn i hverandre. De skal bli gyllenbrune på utsiden, men fortsatt myke og saftige inni. avkjøles på rist.


Pynte gjerne med et dryss melis eller melisglasur.


Bollene kan gjerne fryses når de er helt avkjølt. Pakket inn i tett plastpose eller lignende.





323 visninger0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Registreringsskjema

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • instagram

©2020 by Velbekomme.no. Proudly created with Wix.com

bottom of page