top of page

Pad thai

Forfatterens bilde: Hanne i byenHanne i byen

Jeg oppdaget denne retten da jeg var på backpackertur, blant annet i Thailand, tidlig i 20-årene. Pad thai minner meg både om støyende fortausrestauranter og strandloungen på Ko thao. Det var tider! Jeg har forsøkt å gjenskape den helt siden den gang, men aldri klart å "naile" det helt - før nå! Det viser seg at det er et par "hemmelige" ingredienser som skulle til; Tamarindsaus og tørket reke.


Ingredienser (ca to personer):

Ca 120 g risnudler

Èn pakke fast tofu (evt.scampi/svin/kylling)

Olje til steking

2 ss tørket reke, (pulverisert/knust)

1-2 fedd hvitløk

1-2 sjalottløk (evt. gul løk)

2 egg

En håndfull peanøtter, hakkede

En håndfull bønnespirer

2 vårløk

Evt. chilifllak/paprikakrydder og lime

Hvis du ikke får tak i tørket reke, kan du bruke 1/2 terning fiskebuljong oppløst i 0,5 dl vann, eller en ekstra ss med fiskesaus

Pad Thai saus:

1 bit/ ca 50 g palmesukker (hakket/knust)

4 ss tamarindsaus

2 ss fiskesaus



Fremgangsmåte:


Legg nudlene i kaldt vann i minst én time på forhånd. Gjør det gjerne kvelden før, sil av og sett det i kjøleskapet i en tett boks med lokk. Mine nudler var litt tykkere, og trengte ca 1,5 time.


Start med å skjøre opp grønnsaker og evt. tofu/kjøtt i terninger. Krydre det med soyasaus og la det stå i romtemperatur.


Skjør vårløken i tynne strimler og hakk opp peanøttene. Sett det til side så du har det helt til slutt.


Så kan du lage sausen.Knus palemsukkereret med en morter eller kjevle, og smelte det på lav varme i en kjele under omrøring. Når sukkeret er smeltet og lett karamellisert, heller du i vann, fiskesaus og tamarindsaus. La det stå og småkoke på svak varme mens du fortsetter med det andre.


Varm opp woken elle stekepannen med litt olje og stek tofuen. Vent noen minutter før du snur på den, så den får skikkelig farge, og tilsett evt mer olje så den ikke brenner seg fast. Legg til side i en skål el.l.


Skjær opp hvitløk, sjalottløk/gul løk. Ha mer olje i pannen og stek det sammen med tørket reke på medium varme, til alt er lett karamellisert.


Tilsett nudlene og sausen (evt. fiskebuljong også hvis du bruker det istedenfor tørket reke). Skru varmen litt ned og la det stå og koke noen minutter. Etter noen minutter kan du smake på nudlene for å sjekke om de er ferdigkokte. Hvis ikke, tilsetter du litt mer vann og dekker til med et lokk, så det kan trekke noen minutter til.


Skyv nudlene til side, ha litt olje i panna og knekke to egg, som du knuser plommen på. Legg nudlene på toppen og la det stå til egget har begynt å stivne.


Helt til slutt tilsetter du tofu, bønnespirer, vårløk og peanøtter. Vend alt sammen og server med ett ekstra dryss med peanøtter, litt lime og gjerne noen chiliflak på toppen. Nam!


52 visninger0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle
Futomaki

Futomaki

Opmerkingen

Beoordeeld met 0 uit 5 sterren.
Nog geen beoordelingen

Voeg een beoordeling toe

Registreringsskjema

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • instagram

©2020 by Velbekomme.no. Proudly created with Wix.com

bottom of page