top of page

Lussekrans med appelsin

Forfatterens bilde: Hanne i byenHanne i byen

Prøv en herlig vri på lussekattene - med smak av appelsin!


Denne oppskriften kan også brukes til vanlige lussekatter eller boller. Oppskriften gir ca 12-14 store boller som stekes på 180 grader varmluft i cirka 12 minutter.


Kransen skulle egentlig ha lignet på en stjerne inspirert av Delicious Magazine. Dessverre hadde jeg glemt å ha bakepapir under da jeg begynte med tvinningen, så den mistet litt fasongen da den skulle over på stekebrettet! Da ble det en slag "brytekrans" isteden, som smakte akkurat like godt.



Grunnoppskrift bolledeig:


200 g smør eller margarin

2,5 dl melk, evt. kokosmelk eller plantemelk

1,5 dl vann

1 dl sukker (80 g)

2 egg + ett til pensling

Én pakke tørrgjør, evt. 50 g fersk gjær

ca 650 g hvetemel, evt. spelt eller glutenfritt mel (ha litt ekstra til utbaking)

2 ts gurkemeie (evt. en liten klype knust safran)

1 ts bakepulver

1/2 ts salt


Fyll:

4 ss sukker

2 ss appelsinsaft

2 ss revet appelsinskall

ca 1 dl rosiner

1 ts gurkemeie


Hvis du bruker safran; knus trådene med morter el.l og bland med sukkeret for å fordele farge og smak i deigen.


Fremgangsmåte:


Smelt smør og bland med melk og vann. Avkjøl blandingen til ca 37 grader, fingervarmt.

Rør inn eggene og de tørre ingrediensene. Bruk gjerne en eltemaskin i 5-10 min, eller for hånd i ca 10 minutter. Tilsett litt og litt mel på slutten til den slipper bakebollen.


Dekk over deigen med et silikonlokk eller plast, og la den heve i ca 60 min, til dobbel størrelse.


I mellomtiden kan du lage fyllet. Rør sammen revet appelsinskall, appelsinjus, rosiner, sukker og gurkemeie (evt. knust safran).


Smør litt nøytral matolje på bakebordet/matten og ta litt på hendene din så deigen ikke klistrer seg fast. Hell deigen ut av bakebollen og del deigen i fire like store deler (bruk gjerne vekt).


Kjevle ut én og én av delene til en ca 25 cm rund leiv. Legg den første sirkelen på et bakepapirkledd stekebrett, og fordel ca 1/3 av appelsinblandingen utover den første leiven. Kjevle ut den neste sirkelen, legg oppå og gjenta det samme med den tredje delen sirkelen. Fordel resten av appelsinblandingen utover og legg den siste leiven på toppen.


Sett et vanlig melkeglass i midten og lag et avtrykk, før du bruker pizzaskjærer til å skjære fire "kakestykker ut fra avtrykket. Deretter deler du "kakestykkene" i to så du får åtte strimler, og deretter i to igjen så du har 16 tynne strimler.


Tvinn to strimler ved siden av hverandre cirka to runder fra hverandre. Fortsett med å tvinne de to neste motsatt vei og alterner med å tvinne innover og utover annenhver gang.



Pensle med sammenpisket egg og la kransen etterheve i ca 30 minutter.


La kransen steke midt i ovnen på 160 grader varmluft i ca 30 minutter. Den skal være gyllenbrun på toppen når den er ferdig. Sjekk også at det et en hul lyd når du dunker lett på midten av kransen, hvor den blir ferdigstekt til sist.


Avkjøl på rist og riv av bit for bit!

98 visninger0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle
Crispy ribbe

Crispy ribbe

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Registreringsskjema

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • instagram

©2020 by Velbekomme.no. Proudly created with Wix.com

bottom of page