Pasta som dessert? Ja, det går faktisk an! Sammen med epler, rosiner, creme fraiche, egg, og krydder kan pastarestene bli til en høstlig dessert eller frokost.
Kügel er en jødisk rett man ofte spiser på Sabbaten (fredag). Den kan spises både varm og kald og til frokost eller dessert. Her kan du bruke alle slags ferdigkokt pasta eller nudler, og gjerne middagsrettene.
![](https://static.wixstatic.com/media/651d80_f2b42cb1f53843bbbb765e26b70e295a~mv2.jpeg/v1/fill/w_980,h_735,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/651d80_f2b42cb1f53843bbbb765e26b70e295a~mv2.jpeg)
Ingredienser:
Ca 500 g ferdig kokt pasta (f.eks tagliatelle eller spaghetti)
2 dl creme fraiche (evt. rømme)
1 dl cottage cheese
3 dl melk (evt. fløte)
4 egg
ca 200-250 g revet/finsnittet eple (2 små eller ett stort)
2 ts vaniljesukker
4 ss sirup/sukker
1 dl rosiner (kan sløyfes)
1 ts kanel
1 ts kardemomme
Topping:
4-5 Knuste smørkjeks eller 1/2 dl panko/brødsmuler
2 ss brunt sukker eller honning
2 ss smør
1 ts kanel
Dette er en veldig fin måte å bruke opp pastaretter og meieriprodukter. Du kan bruke både Creme Fraiche, fløte, rømme, cottage cheese. Men prøv å balansere så den ikke blir for mager - Bruker du rømme eller Creme Fraiche kan du ha melk som væske, og hvis du bruker cottage cheese eller yoghurt, bruker du fløte.
Fremgangsmåte:
Start med å koke pastaen etter anvisning på pakken, hvis du ikke har middagrester.
Sett ovnen på 190 grader.
Rør sammen meieriproduktene, evt. melkefrie varianter, krydder, egg, rosiner og epler i små terninger.
Smør en ildfast form med smør eller olje.
Legg pastaen oppi formen, hell blandingen over og rør forsiktig så det blander seg godt.
Knus kjeksen i en liten bolle og bland sammen med smør, sukker og kanel.
Strø blandingen på toppen av pastaen.
![](https://static.wixstatic.com/media/651d80_13e446c2ec3a4412984d1ca2611ea793~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_1307,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/651d80_13e446c2ec3a4412984d1ca2611ea793~mv2.jpg)
Stek kügelen på midterste rille i ca 45-60 minutter. Den skal være gyllenbrun og sprø på toppen.
La den gjerne stå en stund til avkjøling før du skjærer i den - da blir det fastere og evt. væske fordamper.
![](https://static.wixstatic.com/media/651d80_80e7841ce9cf4fa286eeba656668fe34~mv2.jpeg/v1/fill/w_980,h_1307,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/651d80_80e7841ce9cf4fa286eeba656668fe34~mv2.jpeg)
Comments