top of page

Hummus

Forfatterens bilde: Hanne i byenHanne i byen

Oppdatert: 27. mars 2021

Dette er en av "nasjonalrettene" i mine svigerforeldres hjemby - Tel Aviv


Her kan du finne ca 20 forskjellige typer på nærbutikken. Men den beste husmusen får du selvfølgelig servert på restaurant - sammen med utallige salater, pitabrød og annet tilbehør.


Denne oppskriften er det nærmeste jeg har kommet å gjenskape den silkeglatte teksturen og gode smaken. Det krever litt foreberedelse og pirkearbeid, men det er så absolutt verdt det!



Oppskriften er inspirert av denne Youtubevideoen til My name is Andong.


Ingredienser:


Ca 5 dl tørkede kikerter

1 ts bakepulver

2 dl tahina (sesampaste)

4 fedd hvitløk

4. ss sitronsaft

1/2 dl vann

2 ss olivenolje

1 ss hvitløkspulver (kan droppes)

1 ss paprikapulver

1 krm salt

1 krm pepper


Fremgangsmåte:


Legg kikkertene i blot i rikelig med vann natten over i kjøleskapet.


For at få hummusen så jevn som mulig, er det viktig å få bort "skinnet" på kikertene. Dette gjør du ved å helle av vannet, ha kikertene i en kjele og blande inn 1 ts bakepulver.


Sett kjelen på svak varme på komfyren, og la det surre i ca 3 minutter. Dette vil hjelpe til så "skinnet" på kikertene løsner lettere.


Fyll opp kjelen med vann så det dekker kikertene med minst fem ekstra cm. Tilsett ca 1 ts salt og la de småkoke i 20-60, minutter. Koketiden er avhengig av størrelsen på kikertene og hvor lenge de har blitt vannet ut osv. Sjekk underveis - de skal være helt møre, og let å mose hvis du klemmer de mellom fingrene.


Fisk ut skinn og skum som kommer til toppen underveis med en hullesleiv.


I mellomtiden kan du finrive hvitløken - for hånd, med en presse eller stavmikser, og bland det sammen med sitronsaften. Sil deretter blandingen gjennom en sikt. Press gjennom med en skje e.l. så du får med alt. Bland deretter sitron- og hvitløksblandingen sammen med tahina i en bolle.


Hell de ferdigkokte kikertene over i et dørslag, og deretter i en bolle med kaldt vann. Her kan det flyte opp mer av skinnet igjen, men du kan du lett fiske ut restene ved å røre rundt med hendene.


Sil av vannet og spar noen kikerter til toppingen.


Ha resten av kikertene over i en blender eller kjøkkenmaskin. Kjør det på høy hastighet i ca to minutter sammen med vann, olivenolje, salt, krydder og tahinablandingen du lagde tidligere. Den skal bli jevn og kremete. Tilsett litt mer vann hvis konsistensen er for tykk. Smak til med salt og evt. mer krydder.


Hummusen serveres i en grunn bolle eller tallerken og toppes med litt olivenolje, kikerter og ønsket krydder.




Hummus holder seg bare noen dager i kjøleskapet, men kan godt fryses ned. Nå den er tint opp igjen, smaker den best om du gir den et lite oppkok med litt vann og blander inn litt olje eller tahina. før servering.


Tips: Syltede grønnsaker som kål, gulrot eller agurk er godt tilbehør, og syrligheten får frem de andre smakene ekstra godt.












69 visninger0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Registreringsskjema

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • instagram

©2020 by Velbekomme.no. Proudly created with Wix.com

bottom of page