Falafler er noe av den beste (vegetar)maten jeg vet. Det er hverken vanskelig og dyrt, og det blir best hvis du får tak i tørkede kikerter og bønner og friske urter. Resultatet blir sprøtt på utsiden, saftig med litt tyggemotstand på innsiden og smak av masse friske urter! Selve "trillejobben" er det som tar mest tid, og her er det bare å få med seg et par ekstra hender. De er også naturlig glutenfrie og en fin kilde til proteiner.
![](https://static.wixstatic.com/media/651d80_e1f68ed5677e4190a31f2b55be266e96~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_735,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/651d80_e1f68ed5677e4190a31f2b55be266e96~mv2.jpg)
Denne oppskriften er basert på oppskriften til bloggen Et kjøkken i Istanbul
Ingredienser:
Falafler:
100 g tørkede kikerter
100 g tørkede delte hestebønner uten skall (split broad beans/fava beans disse kan erstattes med hvite butterbeans fra boks
4 hvitløksfedd
ca 10 kvaster frisk koriander
ca 10 kvaster frisk bladpersille
Du kan også bruke andre friske urte du måtte ha
![](https://static.wixstatic.com/media/651d80_00ea6564bd744cd980414a5e60d22737~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_1307,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/651d80_00ea6564bd744cd980414a5e60d22737~mv2.jpg)
1 ts bakepulver
1 ts malt kummen
1 ts malt koriander
¼ ts malt allehånde/fivespice
¼ ts malt kanel
¼ ts malt ingefær
¼ ts malt pepper
1 ts salt
Ev. sesamfrø, til steking
Frityrolje, til steking
Tahinisaus:
½ dl (50 g) tahini (sesampuré)
½ sitron, saften
1 fedd hvitløk
Vann
Salt og pepper
Fremgangsmåte:
Fyll opp en stor skål eller mugge med kikerterne og bønnene, og dekk de helt med vann 6–8 timer eller over natten. Sil av vannet.
![](https://static.wixstatic.com/media/651d80_5a3bdaf262a345feb9f091a2ef3f6b86~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_1307,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/651d80_5a3bdaf262a345feb9f091a2ef3f6b86~mv2.jpg)
![](https://static.wixstatic.com/media/651d80_90bf5c5236b34f80baa2b821176a452a~mv2.png/v1/fill/w_822,h_940,al_c,q_90,enc_auto/651d80_90bf5c5236b34f80baa2b821176a452a~mv2.png)
Ha alle ingrediensene, bortsett fra olje og sesamfrø, i en kjøkkenmaskin eller blender. Kjør til du har fått en finmost deig. Stopp maskinen for å skrape ned sidene ved behov. Ha i en tett beholder og sett i kjøleskap til du er klar til å steke falaflene.
Finn frem en stor tallereken eller brett og strø sesamfrø utover.
Bruk en liten skje og ha et glass med vann ved siden av, til å dyppe den i mellom hver gang. Da henger ikke deigen seg fast i skjeen. Du må trykke litt ekstra for å få kulene til å holde sammen.
Rull de forsiktig i sesamfrøene.
![](https://static.wixstatic.com/media/651d80_b51999a207d54e698de46bec4c4ad18f~mv2.png/v1/fill/w_828,h_1344,al_c,q_90,enc_auto/651d80_b51999a207d54e698de46bec4c4ad18f~mv2.png)
Lag tahinisaus ved å blande sammen tahini og sitronsaft. Spe med vann til ønsket konsistens og smak til med salt og pepper.
Du kan også lage hummus, eller tzasiki, eller bare bruke en dressing du har i kjøleskapet.
Varm nok olje til at falaflene kan dykkes helt under i en kasserolle med høye kanter eller frityrgryte, samtidig som du har godt med klaring til toppen.
Stek falaflene i oljen til de er brune og gjennomstekte, vanligvis 3–5 minutter. Snu flere ganger underveis så de blir jevnt stekt. Renn av på godt med kjøkkenpapir.
Skjær opp salat, tomat, agurk, gulrot, paprika osv. i strimler. Det smaker også godt med sylteagurk eller andre syltede grønnsaker.
![](https://static.wixstatic.com/media/651d80_e0179aef35d846f58921a680c825184d~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_1307,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/651d80_e0179aef35d846f58921a680c825184d~mv2.jpg)
Serveres nystekte med tahinisaus/hummus i pitabrød, wraps/lomper eller med cous cous.
Comments