I anledning kanelbollens dag, er det lov å kose seg litt ekstra en tirsdagskveld. Disse har i tillegg et eplefyll, som selvfølgelig kan sløyfes hvis ønskelig.
![](https://static.wixstatic.com/media/651d80_624d4081c7d4499c83585a5fb2f65a66~mv2.png/v1/fill/w_980,h_1308,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/651d80_624d4081c7d4499c83585a5fb2f65a66~mv2.png)
Grunnoppskrift bolledeig:
![](https://static.wixstatic.com/media/651d80_f3d6d40efdc844fe8476f7ace82012f8~mv2.webp/v1/fill/w_720,h_960,al_c,q_85,enc_auto/651d80_f3d6d40efdc844fe8476f7ace82012f8~mv2.webp)
200 g smør eller margarin 2,5 dl melk, evt. kokosmelk eller plantemelk 1,5 dl vann 1 dl sukker (80 g) 2 egg En pakke tørrgjør, evt. 50 g fersk gjær ca 650 g hvetemel, evt. spelt eller glutenfritt mel (ha litt ekstra til utbaking) 1 ts kardemomme 1 ts bakepulver 1/2 ts salt Eplefyll: Ca 150 g eple 1 dl sukker 1/2 dl vann 1/2 ss kanel 1/ss sitronsaft
Smelt smør og bland oppi melk og vann.
Avkjøl blandingen til ca 37 grader, fingervarmt.
![](https://static.wixstatic.com/media/651d80_88c16c4e36f143e7b469114303e10bd0~mv2.webp/v1/fill/w_720,h_720,al_c,q_85,enc_auto/651d80_88c16c4e36f143e7b469114303e10bd0~mv2.webp)
Tips: Det viktigste er å blande væsken med gjæren og de tørre ingrediensene. - Da dør gjæren og bollene vil ikke komme til å heve. Hvis blandingen er for kald tar hevingen lenger tid, og det kan være praktisk hvis man la den ferdig eltede deigen stå på kjøkkenbenken noen timer eller natten over. Du kan også sette den i kjøleskapet., hvis du vil ha den stående enda lenger, men deigen må settes på kjøkkenbenken et par timer før den skal bakes ut.
Rør inn egg og de tørre ingrediensene. Bruk gjerne en eltemaskin i 5-10 min, men kan også eltes for hånd i ca 10 minutter. Deigen skal være ganske klissete, samle seg og nesten slippe bakebollen.
![](https://static.wixstatic.com/media/651d80_e163d2b29d8c47d7958144ec5a184980~mv2.webp/v1/fill/w_720,h_960,al_c,q_85,enc_auto/651d80_e163d2b29d8c47d7958144ec5a184980~mv2.webp)
Dekk over deigen med et silikonlokk eller plast, og la den heve i ca 40 min, til dobbel størrelse.
I mellomtiden kan du lage fyllet.
Skjør eplene i ca 1-2 mm terninger. Drypp over sitronsaft så de ikke blir brune.
Smelt smøret i en stekepanne eller vid kjele. Stek eplebitene på middel varme i ca 5 minutter, så de blir såvidt møre. Tilsett kanel, sukker og vann og la det koke inn i fem minutter til. Sett til side og avkjøl.
Hell deigen over på et melet bakebord/bakematte. Elte inn så deigen er fast, men ta litt og litt om gangen så den ikke blir tørr. Når den er passe, kan du vaske hendene fri for deigrester og smøre inn hendene og bakebordet med nøytral matolje, så den ikke klistrer seg fast.
Kjevle ut deigen til ca 45 cm ganger 45 cm. Smør fyllet utover deigen og rull sammen til en lang pølse.
Skjær ca 4-5 cm tykke skiver, og plasser de på et stekebrett med bakepapir med cirka samme avstand i mellom.
Pensle med sammenvispet egg (evt. melk), strø over perlesukker (kan sløyfes) og la de etterheve ca 20 min under et klede, til dobbel størrelse.
Stekes på 190 grader, gjerne på varmluft i 10-15 minutter. De skal bli gyllenbrune på utsiden, men fortsatt være myke og saftige inni. Avkjøles på rist, og nytes helst lunkne.
תגובות