Disse lussekattene er utrolig myke og luftige og formes raskt ved at man lager en slags rull - litt som med kanelboller.
Grunnoppskrift bolledeig:
200 g smør eller margarin
2,5 dl melk, evt. kokosmelk eller plantemelk
1,5 dl vann
1 dl sukker (80 g)
2 egg + ett til pensling
Én pakke tørrgjør, evt. 50 g fersk gjær
ca 650 g hvetemel, evt. spelt eller glutenfritt mel (ha litt ekstra til utbaking)
2 ts gurkemeie (evt. en liten klype knust safran)
1 ts bakepulver
1/2 ts salt
Fremgangsmåte:
Smelt smør og bland med melk og vann. Avkjøl blandingen til ca 37 grader, fingervarmt.
Rør inn eggene og de tørre ingrediensene. Bruk gjerne en eltemaskin i 5-10 min, eller for hånd i ca 10 minutter. Tilsett litt og litt mel på slutten til den slipper bakebollen.
Dekk over deigen med et silikonlokk eller plast, og la den heve i ca 60 min, til dobbel størrelse.
Smør litt nøytral matolje på bakebordet/matten og ta litt på hendene din så deigen ikke klistrer seg fast.
Forme lussekattene på venlig måte, ved å trille ut lange, tynne pølser som du former til de klassiske lussekattene. Stekes på 180 grader varmluft i ca 12-15 minutter.
Hvis du vil gjøre det på en raskere måte, føler du denne fremgangsmåten:
Hell deigen ut av bakebollen og kjevle den ut til en ca 45 cm x 45 cm leiv.
Rull innover til midten av deigen.
Snu den og rull inn resten av veien.
Skjær ca 3-4vm tykke skiver og sett de på et bakebrett med bakepapir.
Pensle med sammenpisket egg og pynt evt. med rosiner.
La lussekattene etterheve i ca 30 minutter.
Stekes midt i ovnen på 180 grader varmluft i ca 12-15 minutter. De skal være gylne på utsiden når de er ferdige.
Avkjøl på rist og nytes! Disse kan også fryses ned i pose når de er helt avkjølte.
Comments